Historie

Historie NuenenDe Coöperatie OnsNet Nuenen U.A. is opgericht op 10 december 2004. De coöperatie wilde overheidssubsidies inzetten om het eerste FTTH-netwerk (glasvezel tot in de meterkast, fiber to the home) in Zuidoost-Brabant te realiseren. Nuenen verzocht daartoe het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE) om zowel Nuenen als Gerwen en Nederwetten op te nemen in het gebied ‘Kenniswijk Eindhoven’.

Kenniswijk is het gebied in de regio Eindhoven waar Nederland begin eenentwintigste eeuw de consumentenmarkt van de toekomst wilde realiseren. Hiervoor werd een subsidieregeling getroffen en de Coöperatie OnsNet Nuenen zag mogelijkheden om die subsidie optimaal te benutten voor de ontwikkeling van een glasvezelnetwerk. Wat in andere ‘Kenniswijkgebieden’ niet van de grond kwam, lukte in Nuenen wel: Nuenenaren gaven massaal toestemming om de beschikbare subsidie te gebruiken voor de aanleg van een glasvezelnetwerk. Per inwoner ging het om € 800 en ruim 7.500 huishoudens deden mee. Per huishouden was € 500 bestemd voor de aanleg van de kabels en € 300 voor de exploitatie ervan en het eerste jaar gratis gebruik van razendsnel internet via OnsNet. De aanleg van het netwerk kon beginnen.

Risico’s afgedekt
Wie het initiatief neemt om een compleet glasvezelnetwerk ‘in de grond’ te krijgen, neemt ook een risico: het gaat om een forse investering. De subsidie van € 800 per aansluiting bleek namelijk verre van toereikend om de aanleg te betalen. Daarnaast gaat het om een enorme operatie. Om ervoor te zorgen dat aanleg en onderhoud in professionele handen bleef, is een bv opgericht: de Netwerk Exploitatie Maatschappij Nuenen (NEM Nuenen bv). Deze bv is formeel de eigenaar en exploitant van het netwerk en zorgt ook voor de inkoop van een aantal diensten die over het glasvezelnetwerk worden aangeboden.

Verbonden via glasvezel
Medio 2005 was circa 80% van de woningen in Nuenen, Gerwen en Nederwetten voorzien van een glasvezelverbinding. Daarmee worden inwoners niet alleen verbonden met elkaar, ook met de rest van de wereld. Voor het aanbieden van die diensten bleek Edutel (OnsBrabantnet) de meest geschikte partij. Onder de naam OnsBrabantNet levert Edutel op dit moment als serviceprovider haar diensten aan de leden de coöperatie OnsNet Nuenen.

Vandaag de dag
Ook na het eerste jaar bleef het glasvezelnetwerk natuurlijk niet onbenut. Sterker nog: de mogelijkheden werden uitgebreid en leden konden kiezen uit verschillende dienstenpakketten voor internet, radio, televisie en telefonie. Nog steeds behartigt de coöperatie OnsNet Nuenen de belangen van alle leden en maakt zij zich sterk voor de Nuenense gemeenschap.