Hoe is het met het migratietraject van KPN?

KPN heeft aangegeven dat de migratie in Nuenen is in de laatste maanden van 2018 is afgerond. Het doet ons, de Coöperatie OnsNet Nuenen, deugd dat vrijwel alle Nuenense OnsBrabantNet-klanten gebruik zijn blijven maken van het glasvezelnetwerk.

Hieronder vindt u een kort verslag over de migratie en een aantal vragen en antwoorden met betrekking tot de (problematiek die zich voordeed tijdens de) migratie.

KPN kondigt migratie aan

In de zomer van 2017 heeft OnsBrabantNet aangekondigd dat haar dienstverlening werd overgenomen door KPN. Heel veel Nuenenaren waren abonnee bij OnsBrabantNet en maken gebruik van het abonnementsaanbod van KPN. Daarmee startte een migratietraject.

De migratie houdt in dat KPN bij elke abonnee thuis omzettingen verricht. Er wordt een nieuw kastje aangebracht waar de glasvezel het huis binnenkomt en de monteurs zorgen ervoor dat alle diensten werken: tv, radio, de telefoon, internet, e-mail, enzovoorts.

De Coöperatie OnsNet Nuenen is niet verantwoordelijk en geen direct betrokken partij in de migratie, ook niet in de relatie tussen KPN en haar klanten. Als u vragen in dit kader heeft, kunt u contact opnemen met KPN op telefoonnummer 0800-0402, of online op www.kpn.com/klantenservice of via Mijn KPN.

Analoge apparatuur

Na de omzetting is er geen analoog radio- en tv-signaal meer. Deze omzetting betekent dat tv en radio op een andere manier worden verzonden naar uw huis. Deze digitalisering vindt overal plaats, ook andere aanbieders dan KPN (bijvoorbeeld Ziggo, UPC en T-Mobile) zijn al gestopt of stoppen dit jaar met het analoge aanbod.

Dat wil niet zeggen dat alle vertrouwde apparatuur niet meer te gebruiken is. Als de tv over een scart-aansluiting beschikt, kunt u deze op de set-top box van KPN aansluiten.

Radio: Standaard worden er negentig radiozenders digitaal aangeboden. Deze zijn via de tv en de afstandsbediening te besturen, uw tv hoeft er niet voor aan te (blijven) staan.

Een andere mogelijkheid om uw bestaande stereo-installatie te blijven gebruiken is om deze via de aux-uitgang te verbinden met een Google Chromecast Audio apparaatje (te koop bij elektronicawinkels). Via een app op uw telefoon/tablet en de WiFi kunt u alle digitale radiozenders en streaming-muziekdiensten binnenhalen op de stereo-installatie.

E-mailinstellingen

De e-mailadressen eindigend op @onsbrabantnet.nl en @onsnet.nu blijven bestaan en werkend. U krijgt de beschikking over een KPN e-mailadres, maar KPN kan de mail zo instellen dat u werkt met uw oude vertrouwde mailadres(sen).

Twee of meer tv-aansluitingen

Het KPN-abonnement biedt twee tv-aansluitingen. Dat wil zeggen dat u twee set-top boxen en twee afstandsbedieningen ontvangt. Hebt u meer tv’s en wilt u dus meer aansluitingen, dan kunt u deze bijbestellen. Hier zijn echter kosten aan verbonden. Per extra aansluiting betaalt u 5 euro per maand bovenop de reguliere abonnementskosten.

Er is nog een mogelijkheid om op meer dan twee plekken tv te kijken. De tv-uitzendingen zijn via het WiFi-signaal ook op pc, laptop of tablet te bekijken zonder extra aansluitingen.

Lokale Omroep Nuenen (LON) en HD-zenders

De Lokale Omroep Nuenen (LON) vindt u bij KPN, Telfort en XS4ALL op zendernummer 1436. Bij T-Mobile is de LON te vinden om zender 791.

De NPO-zenders en de zenders van RTL en SBS staan standaard geprogrammeerd op 1, 2, 3 en verder (zoals u gewend bent).

———–

Wat is OnsNet Nuenen?

OnsNet Nuenen is een coöperatie en als u inwoner bent van de gemeente Nuenen, is de kans groot dat u lid bent. Iedereen die aangesloten is op het glasvezelnetwerk van de coöperatie is lid van de coöperatie. De coöperatie behartigt de gemeenschappelijke belangen van alle leden. Meer uitleg vindt u hier.

Wat is het verschil tussen OnsNet Nuenen en OnsBrabantNet?

OnsBrabantNet is een service provider die internet, tv en telefonie aanbiedt over het glasvezelnetwerk.

OnsNet Nuenen is de naam van de coöperatie die de belangen behartigt van de Nuenenaren die gebruik maken van hun glasvezelaansluiting.

De namen kunnen voor verwarring zorgen omdat OnsBrabantNet in de eerste jaren na de realisatie van het netwerk ook OnsNet Nuenen heette. Er waren er dus twee: de belangenbehartiger en de service provider.

In de eerste jaren na de realisatie van het netwerk konden inwoners van Nuenen nog niet kiezen uit verschillende service providers. Iedereen die gebruik maakte van het glasvezelnetwerk, deed dat automatisch via de service provider OnsNet Nuenen (nu dus OnsBrabantNet). Tegenwoordig is er een ruime keuze uit service providers, zodat u zelf kunt beslissen welk aanbod het beste bij u past.

Wat is NEM Nuenen?

NEM Nuenen staat voor Netwerk Exploitatie Maatschappij Nuenen en is de partij die het glasvezelnetwerk exploiteert. De coöperatie is voor 95 procent aandeelhouder van NEM Nuenen. Meer uitleg vindt u hier.

Ik ben toch mede-eigenaar van het netwerk?

Dat klopt, althans als u inwoner bent van de gemeente Nuenen en diensten afneemt over de glasvezelaansluiting in uw woning. U bent dan lid van de coöperatie. Deze behartigt uw belangen.

Wat kost het lidmaatschap?

Het lidmaatschap van de coöperatie is gratis. Als u diensten afneemt via het glasvezelnetwerk kunt u gratis uw lidmaatschap registeren door te klikken op Lid Worden, rechtsboven op deze pagina.

U betaalt enkel aan de service provider.

Wat is de ledenraad?

De ledenraad vertegenwoordigt alle leden van de Coöperatie OnsNet Nuenen. Hij houdt zich onder meer bezig met het beoordelen van het bestuursbeleid, de verslaglegging, het vaststellen en goedkeuren van de jaarrekening en de begroting. Ook is de ledenraad bevoegd de statuten van de coöperatie te wijzigen. Meer uitleg vindt u hier.

Op welke manier worden leden van de coöperatie Onsnet Nuenen betrokken bij de activiteiten van de coöperatie?

De leden kunnen daarvoor terecht bij de ledenraad.

Wat is de rol van Reggefiber?

Reggefiber bezit 5 procent van de aandelen in NEM Nuenen, waaronder de prioriteitsaandelen. Reggefiber, tegenwoordig onderdeel van KPN, heeft met een financiële injectie ervoor gezorgd dat het netwerk kon worden gerealiseerd nadat bleek dat het budget van de overheid niet toereikend was. Een groot voordeel van de samenwerking met Reggefiber is dat dit bedrijf de kennis en kunde heeft om complexe netwerken te exploiteren en om te innoveren. Meer uitleg vindt u hier.

Wat is de rol van KPN?

KPN heeft enkele jaren geleden 100 procent van de aandelen van Reggefiber overgenomen. Daarmee is KPN mede-eigenaar van NEM Nuenen. KPN biedt tevens diensten aan over het netwerk en is dus ook service provider.

Uit welke service providers kan ik kiezen?

Sinds enkele jaren heeft u een ruime keuze, waarbij er soms nieuwe partijen bijkomen en er ook weer afvallen. Door uw postcode in te geven bij eindelijkglasvezel.nl ziet u uit welke providers en welke pakketten u kunt kiezen.

https://www.eindelijkglasvezel.nl/

Er is een storing. Ik kan niet bellen, tv kijken of internetten (e-mailen, internet openen, etc.). Wat moet ik doen?

De Coöperatie OnsNet Nuenen kan geen storingen oplossen. Dit is de taak van uw service provider. Heeft u een storing of een vraag dan kunt u contact opnemen met uw provider. 

Wat is de rol van Ziggo?

Ziggo biedt geen diensten aan via glasvezel.