Geslaagd Avondje Conn

Nog altijd kijkt technologisch Nederland met een gezonde vorm van jaloezie naar het glasvezelnetwerk in Nuenen. Het is op basis van de dekking al lang niet meer uniek, maar het feit dat nog altijd drie op de vier Nuenense huishoudens daadwerkelijk gebruik maakt van het netwerk, is ongekend in Nederland. En de wil om er gezamenlijk meer mee te doen, is de kers op de taart.

Op woensdag 22 mei organiseerde de Coöperatie OnsNet Nuenen (Conn) het zogenaamde Avondje Conn in het Klooster. De goedbezochte avond stond in het teken van het informeren van de leden over de activiteiten en projecten waar de Conn zich mee bezig houdt en van het uitdagen van de leden over het bedenken van nieuwe, innovatieve ideeën.

Willem Ligtvoet, voorzitter van de Conn, presenteerde de lopende projecten en de rol die de Conn speelt als belangenbehartiger van het Fiber to the Home (FTTH) netwerk. Het Free WiFi-netwerk in het centrum, het verzorgen van internet bij evenementen, Eddy de Onderwijsrobot en LeefSamen zijn enkele aansprekende voorbeelden van projecten waar de Conn zijn innovatieve en maatschappelijke rol pakt.

Eurofiber

Gastspreker Paul Naastepad verraste het publiek met de warme herinneringen aan Nuenen. In zijn huidige rol van directeur Eurofiber Nederland houdt hij zich bezig met glasvezeluitrol voor zakelijke doeleinden, maar ook met de technologische ontwikkelingen die Nederland en Nuenen te wachten staan. De smart city en de mobiele technologie 5G maken hun opwachting. Naastepad was echter in 2004 werkzaam bij Emtelle en in die hoedanigheid dagelijks betrokken bij de totstandkoming van het Nuenense FTTH-netwerk. Nooit meer in de vijftien jaar daarna was hij zoveel gemeenschapszin tegengekomen.

The Things Network

Met Lorna Goulding en Frank Beks, beiden van The Things Network, had de organisatie nog twee sprekers van buitenaf gevraagd een verhaal te vertellen over de mogelijkheden van nieuwe technologie. Het duo vertelde over de netwerkclub, die met behulp van sensoren en gateways allerlei eenvoudige toepassingen bedenken en uitvoeren. De sensoren worden ingezet voor metingen en geven de waardes door aan de eigenaar, zonder dat deze zelf hoeft te gaan kijken. Denk aan de waterstand, het honingvolume in een bijenkas en de luchtkwaliteit op drukke verkeersknooppunten.

Dave Hellings, bestuurslid van de Conn, eindigde de presentaties met een mooi vervolg hierop. De Conn heeft een eigen gateway opgehangen en daagt de Nuenense gemeenschap uit met ideeën, maar ook met uitvoeringen te komen. Zelf gaf hij het goede voorbeeld met het nieuws dat de AED-kasten in Nuenen van sensoren zullen worden voorzien, zodat de eigenaar weet of de AED’s nog op hun plek hangen.

Het Avondje Conn leverde in ieder geval twee nieuwe evenementen op. Na de zomer zal er een IoT-bijeenkomst worden georganiseerd waarbij Nuenenaren kunnen denken en doen in het kader van The Things Network. En volgend jaar zal er wederom een Avondje Conn worden georganiseerd.

Presentaties

De presentaties die tijdens het Avondje Conn zijn geprojecteerd:

Conn – Eurofiber – TTN – Conn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *