Internet of Things via TTN

Internet of Things, afgekort IoT, is een nieuwe ontwikkeling op het gebied van internet en telecommunicatie. Het Internet of Things is een verzamelterm voor communicerende voorwerpen. Bij IoT zijn voorwerpen verbonden met elkaar en met internet doordat er een chip of een simkaart in is verwerkt. Hierdoor kan iemand op afstand zo’n voorwerp bedienen of ermee communiceren.

De industrie is meer en meer bezig om op basis van slimme apparaten efficiënter te werken. Zo zijn water-, gas- en elektriciteitsmeters in woonhuizen steeds vaker voorzien van een sim-kaartje. Daarmee kan het elektriciteitsbedrijf zelf te allen tijde zien hoeveel elektriciteit er wordt verbruikt, zonder dat de bewoner of een medewerker van het bedrijf in de meterkast hoeft te kijken.

Ook voor consumentengebruik zijn er veel voorbeelden van al beschikbare IoT-toepassingen. Daarbij kunt u denken aan een lamp of een thermostaat die u met behulp van uw smartphone kunt aan- of uitzetten. U hoeft daarvoor niet eens thuis te zijn, dat werkt ook op afstand.

De coöperatie is aan het onderzoeken hoe het een rol kan spelen in dit kader, omdat de toepassingen voordelen kunnen bieden aan de Nuenenaren. OnsNet Nuenen oriënteert zich via The Things Network, een Nederlands initiatief dat een wereldwijd IoT-netwerk wil opbouwen.

The Things Network (TTN)

In augustus 2015 is het netwerk van The Things Network (TTN) in Nederland gelanceerd, maar het is ook meteen internationaal uitgerold. De uitrol heeft plaatsgevonden door zogenaamde gateways te verkopen aan deelnemende  bedrijven en particulieren. Het idee is om een wereldwijde community te vormen, waarbij men met elkaar een LoRa-netwerk deelt.

In eerste instantie is het TTN-netwerk open, waarbij de ontwikkelaars die gebruik maken van de IoT-technologie zelf de toepassingen bedenken. The Things Network levert de bouwstenen aan. In het algemeen gaat het om applicaties die iets meten, signaleren of om aan of uit te zetten. In tegenstelling tot het LoRa- netwerk van KPN is het maandelijks gebruik ervan gratis. Daarnaast is het bedrijf bezig met het maken van eigen toepassingen, zo heeft het een systeem ontwikkeld om lege parkeerplekken te traceren en verzorgt het platform een dataconnectie tussen verschillende zonnepanelen.

In 2016 heeft de coöpteratie meegedaan aan de kickstarter campagne waarbij we één gateway en tien nodes hebben gesponsord. De producten zijn echter nog niet geleverd. Zodra dat het geval is, wordt de gateway op een centraal punt in Nuenen gehangen. In samenwerking met wie dat wil, starten daarna de experimenten, de workshops en de verdere oriëntatie.

Heb jij ideeën voor een IoT project waarbij ons glasvezelnetwerk ingezet kan worden, neem dan contact met ons op via deze pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *