Wat is een glasvezelnetwerk

Terwijl de Coöperatie OnsNet Nuenen (CONN) aan de voorkant veel projecten ondersteunt, wordt er aan de achterkant hard gewerkt samen met KPN en andere leveranciers om het glasvezelnetwerk te verbeteren, te optimaliseren en te onderhouden.

De komende tijd zullen we achtergrondinformatie geven over een glasvezelnetwerk in het algemeen en het glasvezelnetwerk in Nuenen C.A. in het bijzonder.

Eerst een algemeen overzicht

Wat is een POP
POP is een afkorting voor Point of Presence en alle vertakkingen van een glasvezelnetwerk worden geregeld in een POP.

Een POP is vergelijkbaar met een elektriciteitshuisje: het is een hoofdverdeelstation van waaruit de glasvezelkabels de woonwijken ingaan. Het is een knooppunt in een netwerk, waar zich onder andere apparatuur (modems, servers, routers en switches) van de telecomaanbieders bevinden. Vanuit de PoP komt de glasvezelkabel via eindverdelers uiteindelijk bij de bewoners in de meterkast terecht.

Stad- en wijkniveau
Je hebt glasvezel PoP’s op stad- en op wijkniveau. Een PoP op stadsniveau is zeer groot: een stad heeft maximaal 5 van zulke PoP’s. Deze zijn aangesloten op PoP’s op wijkniveau. Deze glasvezel PoP’s bieden glasvezel voor soms wel 5 duizend huishoudens. Zo ontstaat er een heel netwerk van glasvezelkabels, ofwel glasvezelbekabeling.

Glasvezelaansluitingen
Het aantal internetgebruikers dat aangesloten is op glasvezel, is de laatste jaren fors toegenomen. In Nuenen ligt in vrijwel elk huis een glasvezelverbinding en dat is uitzonderlijk in Nederland (bijna 100% want er is een klein aantal huizen in het buitengebied nog niet verbonden, daar probeert CONN samen met KPN iets aan te doen)!

FTTH (glasvezelaansluiting)
FTTH staat voor Fiber To The Home en geeft aan dat het laatste deel van de glasvezelaansluiting uit fiber, oftewel glasvezel bestaat. Dit laatste deel van de aansluiting bevindt zich tussen de POP (op stad- of wijkniveau) en de woning van de eindgebruiker.

Overstappen naar Glasvezel!?
Let op. Niet iedereen in Nuenen gebruikt een glasvezelaansluiting, omdat ook in veel huizen nog een ouderwetse coax verbinding ligt.
Dus let op, als u in Nuenen C.A. nog gebruik maakt van een traditionele aansluiting, kunt u zonder al te veel problemen zo overstappen op glasvezel, omdat de verbinding al in uw huis ligt. Kijk hier welke providers er actief zijn in Nuenen.

Als u vragen hebt naar aanleiding van deze post, bijvoorbeeld over de projecten die we ondersteunen, neem dan gerust contact met ons op via het contactformulier op deze site.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *