Beleef de lente met kerkuilen in de Clemenskerk

Ben jij ook aangestoken door al het nieuws over webcams bij vogelnesten! Van het paren tot het eieren leggen, van het voeden tot het uitvliegen.

Wie graag wat meer inzicht krijgt in het leven van de kerkuilen in de Clemenskerk, kan hen live volgen via de webcam van het LON die in samenwerking met CONN is geplaatst.

Kerkuil
De kerkuil is een bewoner van (half)open landschappen, bij ons veelal het boerenland. Hij vestigt zich graag in gebouwen zoals schuren of kerktorens.

Daar zoekt hij rustige, donkere schuilhoekjes als roestplaats voor overdag en als nestplaats. Kerkuilen leiden een teruggetrokken leven en worden als het donker is actief om in het open veld te jagen op vooral veldmuizen.

Ze zijn in het algemeen plaatstrouw en gevoelig voor winters met langdurige vorst en sneeuw.

Overdag zal er dus niet veel plaatsvinden. Kijk daarom vooral s’avonds en (heel) vroeg in de ochtend!

Broeden
Broedperiode vanaf februari tot soms ver in het najaar. Zowel het aantal eieren per nest als het aantal broedsels hangt nauw samen met de veldmuizenstand. In veldmuizenrijke jaren kunnen legsels voorkomen tot 12 eieren. Daarna kan een tweede broedsel volgen, soms nog een derde. In tijden van voedselschaarste beginnen kerkuilen niet eens aan een nest. Gemiddeld bestaat een legsel uit 4-7 eieren. Broedt in ons land veelal in speciale nestkasten, heel incidenteel in boomholten. Jongen komen niet gelijktijdig uit het ei.

Veel kijkplezier
CONN en LON hebben samen nog enkele webcams in de gemeente Nuenen geplaatst.

Klik hier naar de webcams om de kerkuilen in actie te zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *