Avondje Conn 2021 in het teken van nieuwe mogelijkheden

Digitalisering in combinatie met connectiviteit maken keer op keer nieuwe ideeën mogelijk en met het uitstekende glasvezelnetwerk in Nuenen zorgt dit voor aansprekende maatschappelijke projecten. Dat was de rode draad van het Avondje Conn 2021. Dit Avondje Conn, een jaarlijks terugkerend evenement van de Coöperatie OnsNet Nuenen in het Klooster, kon dit jaar weer voor een live publiek worden gehouden.

Het Avondje Conn 2021 werd afgetrapt door Willem Ligtvoet in zijn rol als voorzitter van de Coöperatie OnsNet Nuenen (Conn). De voorzitter gaf een korte presentatie van een aantal projecten waar de Conn een rol in speelt. Het VIP-netwerk werd bijvoorbeeld even aangestipt, maar dit onderdeel werd door de volgende sprekers mooi uitgewerkt. Ligtvoet gaf verder aan dat het project van de Verenigde Straten van Nuenen, dat vorig jaar op het Avondje Conn een prominente rol had, na het coronajaar aan het doorpakken is.

Een nieuw project is het ontwerp van een digitaal platform. Op dit moment wordt een pilot voorbereid met Oud is In, Werkgroep Leefbaar Gerwen, Senergiek en de Conn. De pilot voorziet in het opzetten van een digitaal platform waarbinnen een bepaalde gemeenschap op diverse manieren kan communiceren. Als de pilot slaagt en er voldoende draagvlak wordt geconstateerd, dan zal het digitale platform mogelijk ook in andere delen van Nuenen worden aangeboden.

Oproep: kom met nieuwe ideeën

De belangrijkste boodschap die Ligtvoet had was dat de coöperatie in meerdere rollen kan deelnemen aan projecten in de Nuenense gemeenschap. Hij riep de toehoorders dan ook op met nieuwe projecten of ideeën te komen. De Conn kan bijvoorbeeld een financiële bijdrage leveren als het project aan een aantal zaken voldoet. Zo moet connectiviteit een component zijn en is het vanzelfsprekend belangrijk dat het om een Nuenens project gaat.

Net als voorgaande jaren nodigde de coöperatie enkele gastsprekers uit om enerzijds de voortgang van lopende projecten te presenteren en anderzijds een bredere blik te bieden op de nationale en internationale ontwikkelingen op het gebied van glasvezel en connectiviteit. Het eerste gastoptreden werd gegeven door drie leden van de Lokale Omroep Nuenen (LON). De omroep was op twee manieren een belangrijke pijler onder het Avondje Conn 2021. Vorig jaar, toen het evenement noodgedwongen voor een lege zaal plaatsvond als gevolg van de coronamaatregelen, heeft de LON de avond integraal live uitgezonden. En ook dit jaar, ondanks de aanwezigheid van een live publiek, werd de avond tot in de huiskamers gebracht.

Live tv-verslag doen op locatie

Ed Janssen, Dave Hellings en Harrie van Dierendonck gaven door middel van een live vraaggesprek inzicht in de ontwikkelingen bij de omroep. Daarbij aandacht voor de digitalisering die is doorgevoerd, waardoor er een grote kwaliteitsslag mogelijk werd. De LON kan bijvoorbeeld met behulp van afstand bestuurbare camera’s vanuit de studio live verslag doen van allerlei evenementen, waaronder de raadsvergaderingen. De volgende stap is nu het live verslag doen met handcamera’s, waarbij de beelden via het WiFi-netwerk in het park – zonder tijds- en kwaliteitsverlies – direct in de uitzending kunnen komen.

De samenwerking met de Conn is breed, maar komt bijvoorbeeld tot uiting in het VIP-netwerk. Dit netwerk van zogenaamde Video Inkoppelpunten zorgt ervoor dat de LON beelden kan doorgeven van evenementen op diverse plekken met een maatschappelijke functie in Nuenen. Daarbij kan gedacht worden aan kerkdiensten, sportwedstrijden en dergelijke. Door dit netwerk is het mogelijk om veel van wat er in Nuenen, Gerwen en Nederwetten gebeurt live op tv uit te zenden.

Wat dit laatste betreft: kijkers zijn niet langer beperkt tot het tv-scherm voor het zien van de LON-uitzendingen. De LON heeft een app ontwikkeld waardoor de uitzendingen nu ook via smartphone of tablet te volgen zijn.

Kerkdiensten via glasvezel tot in de woonkamer

Het VIP-netwerk werd tevens het bruggetje naar de tweede gastpresentatie. Namens de Clemenskerk gaven pastoor Hans Vossenaar en bestuurslid Roelof Janssen een duopresentatie over de totstandkoming van het cameraproject in de kerk. In samenwerking met de Conn en de LON heeft de Clemenskerk een systeem in de kerk aangebracht waardoor kerkdiensten en andere evenementen in de kerk vanuit de huiskamer te volgen zijn. In december 2020 is dit netwerk opgeleverd en de nachtmis van kerstavond was de eerste live uitzending via dit systeem. Op deze manier hebben minstens duizend mensen de kerstmis vanuit huis bijgewoond, maar ook diverse diensten en vieringen daarna leverden honderden live streams op.

Op deze wijze is het niet alleen voor Nuenenaren mogelijk om de diensten te volgen, maar over de hele wereld kunnen mensen meedoen. De bruiloft of de uitvaart is nu ook te volgen door de familie die aan de andere kant van de wereld woont. Vossenaar en Janssen zijn erg tevreden over het systeem en benadrukten dat zij het systeem ook graag in alle kerken van Nuenen, Gerwen en Nederwetten zouden willen zien.

5G nog nauwelijks in gebruik

De laatste spreker kwam met een heel nieuw verhaal. Eildert van Dijken, consultant bij Strict, bracht een zeer heldere uiteenzetting van de komst van 5G. De nieuwe mobiele technologie is nog niet of nauwelijks ingezet, maar zorgt wel regelmatig voor opwinding, al dan niet in een negatief daglicht. Van Dijken refereerde aan de brandstichting in de telefoonmast en het verhaal dat er een 5G-chip zou kunnen worden geïnjecteerd. De kleinste 5G-chip is zo groot als een duimnagel, die past niet door een injectienaald, zo ontkrachtte Van Dijken dit verhaal.

Hij stond stil bij de mogelijke voordelen die er zijn als 5G wordt uitgerold. De voortdurende groei van datagebruik, door alles en iedereen, maakt het noodzakelijk dat er elke tien jaar een nieuwe netwerktechnologie wordt ontwikkeld. Gebeurt dat niet, dan krijgen we te maken met opstoppingen, zoals dat ook op de snelweg met toenemend autogebruik gebeurt. Feit is alleen dat er al heel veel over 5G is gezegd en geschreven, maar dat de frequenties die daarvoor nodig zijn, nog niet (kunnen) worden vrijgegeven door de Nederlandse staat. Op zijn vroegst na 2024 zal er daadwerkelijk sprake zijn van 5G-gebruik op de manier waarvoor deze ontwikkeld is. Als mensen nu een telefoon met een 5G-logootje hebben, dan is dat in de praktijk niet beter of slechter, sneller of anders dan het alom bekende 4G.

Als 5G over enkele jaren dan wel wordt geactiveerd, dan zal blijken dat deze technologie vooral wordt ingezet voor bedrijfs- en industriële doeleinden. De technologie is bijvoorbeeld op te knippen, waarmee het mogelijk wordt om bepaald dataverkeer prioriteit te geven. Dit is voor hulpdiensten een zeer belangrijk aspect, omdat deze (data)communicatie nooit mag stilvallen als gevolg van drukte op de (digitale) snelweg.

De afrondende discussie maakte duidelijk dat het Nuenense publiek zeer geïnteresseerd is in en openstaat voor de nieuwe technische mogelijkheden. De eerste ideeën voor de Conn werden al geopperd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *